Cursussen, reizen, lezingen

Agenda van publiek toegankelijke lezingen, cursussen en reizen voor 2020

 

‘Maar hoe zou jij het doen?’ Over geluk, zelfkennis, keuzes en liefde.

7, 14, 21 en 28 januari 2020

Zutphen, Dat Bolwerck

Deugdelijk leven volgens Aristoteles vormt de basis voor vier colleges door Paul van Tongeren. Als ondersteunend leesvoer dient het boek ‘Wat zou Aristoteles doen?’ van de Engelse filologe Edith Hall. Hoe de oude filosofie je leven kan veranderen en met name hoe de ethiek van Aristoteles nog steeds de beste handleiding is voor een goed en gelukkig leven staat centraal in deze colleges.
Het 1e college gaat over geluk, het 2e over zelfkennis, het 3e over keuzes en het laatste college over liefde.

De Belijdenissen van Augustinus.

24-26 april 2020

Centre Erasme, Drongen (bij Gent) België

De Confessiones oftewel Belijdenissen van Augustinus vormen zonder twijfel een van de belangrijkste teksten uit de geschiedenis van de Europese cultuur. Dit boek uit de vierde eeuw geldt met recht als de eerste autobiografie uit onze gehele literatuur. Het is een meesterstuk van introspectieve psychologie, maar levert tevens spectaculaire ontdekkingen op het gebied van de filosofie, die in dit boek een radicale existentiële wending neemt. Niet toevallig is Augustinus een belangrijke inspiratie voor existentie-denkers als Søren Kierkegaard, Martin
Heidegger, Hannah Arendt en vele anderen. Dat de Belijdenissen geschreven zijn in de vorm van een biddende biecht vereist van de hedendaagse geseculariseerde lezer wellicht een extra inspanning. Maar wie die moeite doet, vindt een onuitputtelijke schat aan inzichten. Inzichten die worden verworven door een consequent volgehouden vragen (er is waarschijnlijk geen boek in de geschiedenis van de filosofie waarin meer vraagtekens staan, dan dit boek). En inzichten door de manier waarop metafysische theorieën, religieuze teksten en heel concrete ervaringen op elkaar worden betrokken. Het weergaloze retorisch meesterschap van Augustinus maakt bovendien dat de lezer bij iedere herlezing weer nieuwe dingen ontdekt in dit bijzondere boek.

Nietzsche-reis: “In de voetsporen van Nietzsche” (1) Duitsland

13-18 mei 2020

Reis naar de plaatsen waar Nietzsche in zijn jonge jaren verbleef en waar zijn leven eindigde: Röcken, Naumburg, Klosterpforta, Leipzig, Weimar. Diverse inleidingen en wandelen over de paden die Nietzsche ging.

“Het Kopenhagen van Kierkegaard” college-reis (per trein) naar Kopenhagen, met busreis naar Gillelej en Helsingør.

12-17 juli 2020

We reizen per trein naar Denemarken, naar het Kopenhagen van de Deense auteur Søren Kierkegaard (1813-1855). Kierkegaard is onlosmakelijk verbonden met de stad, welke hij gedurende zijn leven nauwelijks heeft verlaten. Tijdens deze reis zullen we middels lezingen, wandelingen en bezichtigingen kennis maken met een van de belangrijkste denkers van de negentiende eeuw. Kierkegaard is de vader van het existentialisme, heeft niet alleen theologen en filosofen, maar ook kunstenaars geïnspireerd en blijft ook hedendaagse denkers uitdagen. Tijdens een dagexcursie buiten Kopenhagen zullen we ook enkele andere plekken aandoen die in verband met Kierkegaard van bijzondere betekenis zijn.

Aristoteles over geluk en vriendschap. Samen de Ethica van Aristoteles lezen

23-29 augustus 2020, Kreta

Wie een filosoof wil leren kennen, moet diens teksten lezen. Deze cursus biedt een grondige kennismaking met de praktische filosofie van Aristoteles (384-322) en met name zijn gedachten over vriendschap, deugd en geluk. De tekst zal worden ingeleid en uitgelegd, en we zullen proberen te doen wat elke filosoof van zijn lezers verwacht: goed lezen, dat is: langzaam lezen en de tekst confronteren met onze eigen ervaringen. Het is een sensationeel gevoel om zin voor zin te gaan begrijpen wat Aristoteles je wil zeggen. De inbreng van de cursisten moet (en zal) beperkt blijven tot wat nodig is om hen echt actief te doen luisteren naar wat tekst en docent te bieden hebben.

De Italiaanse reis van Goethe: een reis van Rome naar Napels, kijkend door de ogen van Goethe

30 oktober-6 november 2020

Toen Johann Wolfgang von Goethe in 1786 eindelijk naar Italië reisde, was hij verrukt dat hij al die kunstschatten die hij kende uit de literatuur en via kopieën, schilderijen en tekeningen eindelijk met eigen ogen kon gaan aanschouwen. Het is fascinerend om te lezen hoezeer hij onder de indruk raakt wanneer hij dat wat hij al kent ‘in het echt' ziet, en hoe hij zich laat verrassen door wat hij nog niet kent.
Op deze reis proberen we van Goethe te leren om echt te kijken. We volgen hem op een klein stukje van zijn Italienische Reise, van Rome naar Napels, en beperken ons tot een aantal hoogtepunten. We proberen die ‘opnieuw’ te zien door zijn teksten erbij te lezen en misschien door net als hij met pen en potlood onze indrukken op te tekenen.

06-20418498

©2019 door Paul van Tongeren. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now