week%20Paul%20van%20Tongeren%202019-1-14
 

De Belijdenissen van Augustinus.

29-31 januari 2021

Centre Erasme, Diepenveen

De Confessiones oftewel Belijdenissen van Augustinus vormen zonder twijfel een van de belangrijkste teksten uit de geschiedenis van de Europese cultuur. Dit boek uit de vierde eeuw geldt met recht als de eerste autobiografie uit onze gehele literatuur. Het is een meesterstuk van introspectieve psychologie, maar levert tevens spectaculaire ontdekkingen op het gebied van de filosofie, die in dit boek een radicale existentiële wending neemt. Niet toevallig is Augustinus een belangrijke inspiratie voor existentie-denkers als Søren Kierkegaard, Martin
Heidegger, Hannah Arendt en vele anderen. Dat de Belijdenissen geschreven zijn in de vorm van een biddende biecht vereist van de hedendaagse geseculariseerde lezer wellicht een extra inspanning. Maar wie die moeite doet, vindt een onuitputtelijke schat aan inzichten. Inzichten die worden verworven door een consequent volgehouden vragen (er is waarschijnlijk geen boek in de geschiedenis van de filosofie waarin meer vraagtekens staan, dan dit boek). En inzichten door de manier waarop metafysische theorieën, religieuze teksten en heel concrete ervaringen op elkaar worden betrokken. Het weergaloze retorisch meesterschap van Augustinus maakt bovendien dat de lezer bij iedere herlezing weer nieuwe dingen ontdekt in dit bijzondere boek.

Van vier naar zeven deugden

16 februari 2021

Zutphen, Dat Bolwerck

De deugdethiek stamt uit de Griekse tijd, maar werd door de eeuwen heen verder ontwikkeld. In de grote hoeveelheid deugden werd structuur aangebracht door de klassieke vier “cardinale deugden” van moed, maat, verstandigheid en rechtvaardigheid. 
In de eerste eeuwen van onze jaartelling waarin het christendom een rol ging spelen in de Europese cultuur, kreeg ook de deugdethiek een nieuwe impuls. Die leidde ertoe dat de klassieke Griekse deugden eerst werden vertaald en geherinterpreteerd, maar daarna ook aangevuld met 3 nieuwe deugden, de zogenaamde “theologale deugden” van geloof, hoop en liefde. 
De colleges zullen laten zien dat deze drie deugden verbonden zijn met het moderne begrip van autonomie. Dat is een paradoxale verbinding: het principe van vrijheid en autonomie, verbonden met deugden die een kwestie van genade zouden zijn. Hoe dat kan? De colleges zullen een antwoord geven.

ewigkeit%252520steen_edited_edited_edited.jpg

Zarathustra lezen

6-12 juni 2021, Kreta

Friedrich Nietzsche is een veel genoemde en geciteerde denker, maar daarom nog geen gemakkelijk leesbare auteur. De lectuur van zijn teksten stelt ook volgens hemzelf nogal hoge eisen. Als je het zo maar zelf begint te lezen is de kans groot dat je heel snel de weg kwijt raakt, of anderszins verward raakt door de enorme rijkdom van het boek. Nog erger is een ander gevaar: er zit veel kitsch in het boek, en als je niet uitkijkt bezorg je je zelf een goed gevoel op grond van een volstrekt misplaatste, maar wel degelijk mogelijke, lectuur van het boek. Een lectuur waarin je je eigen vooroordelen bevestigd ziet.
Door het boek kritisch te leren lezen kun je je daartegen beschermen; je leert de vele lagen onderscheiden; je leert verschillende mogelijke interpretaties naast elkaar te doen gelden, maar vooral: je krijgt het nodige houvast aangereikt om de weg niet kwijt te raken in dit labyrintische boek'

“Het Kopenhagen van Kierkegaard” college-reis (per trein) naar Kopenhagen, met busreis naar Gillelej en Helsingør.

11-16 juli 2021

We reizen per trein naar Denemarken, naar het Kopenhagen van de Deense auteur Søren Kierkegaard (1813-1855). Kierkegaard is onlosmakelijk verbonden met de stad, welke hij gedurende zijn leven nauwelijks heeft verlaten. Tijdens deze reis zullen we middels lezingen, wandelingen en bezichtigingen kennis maken met een van de belangrijkste denkers van de negentiende eeuw. Kierkegaard is de vader van het existentialisme, heeft niet alleen theologen en filosofen, maar ook kunstenaars geïnspireerd en blijft ook hedendaagse denkers uitdagen. Tijdens een dagexcursie buiten Kopenhagen zullen we ook enkele andere plekken aandoen die in verband met Kierkegaard van bijzondere betekenis zijn.

Nietzsche-reis: “In de voetsporen van Nietzsche” (1) Zwitserland

16-23 augustus 2021

Wij volgen Friedrich Nietzsche. De universiteit van Basel was één van zijn eerste werkplekken. In Sils-Maria in Engadin, zijn favoriete verblijfplaats in de zomer, maken we wandelingen in de voetsporen van de filosoof. Diverse inleidingen. 

  • Themareis “In de voetsporen van Friedrich Nietzsche”

  • Bezoek aan plaatsen waar Friedrich Nietzsche heeft geleefd en gewerkt: Basel, Luzern, Sils Maria

  • Wandelingen door het prachtige Alpenlandschap van het Ober-Engadin, afgewisseld met inleidingen en discussies in de openlucht

  • Verblijf in sfeervolle en gunstig gelegen hotels in Basel en Sils Maria.

De parels van Paul

30 augustus - 3 september 2021 ISVW

Voor deze summerschool selecteer ik mijn filosofische favorieten. Stuk voor stuk parels uit de geschiedenis van de filosofie, literatuur, film en muziek, die aanzetten tot denken over levenskunst, vriendschap en eindigheid. Uiteraard kunnen Nietzsche en Aristoteles daarbij niet ontbreken, maar ook andere denkers en schrijvers passeren de revue. We lezen tekstfragmenten, luisteren naar muziek en bekijken ‘s avonds een film of documentaire. Ook is er voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2019 door Paul van Tongeren. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now